Hz. Muhammed Sözleri

 Hz Muhammed, İslam dinin son peygamberi ve son öğreticisi olarak bilinmekte. Gerek, Hz Muhammed Sözleri olsun gerekse hayatından kesitler olsun insanlara örnek niteliğindedir. Kişiliğine ve o dönemde yaşanan savaş hikayelerine, normal hikayelere baktığımızda kendimize dersler çıkarıp, kendimize çeki düzen verebiliriz. Ayrıca, “Peygamber efendimizin sözleri, doğruluk, dürüstlük, helal kazanç, güvenirlik açısından da büyük önem taşır. 


Peygamber efendimizin öğretileri sadece sözlerde geçmiyor, yaşamında da el-emin olarak biliniyor ve dürüstlüğü, kişiliği ile de dönemin sahabelerine örnek oluyor.


Affınıza sığınarak, peygamber efendimizin güzel sözleri kategorisini açmadık. Çünkü, tüm Hz. Muhammed sözleri güzeldir. Bu bağlamda da böyle bir ayrıma gitmek istemedik.

din ile alakali guzel sozler


Her insânın kıymeti âhlâkının güzelliği kâdârdır. Lüzumsuz şeylerin peşinden koşân lüzumsuz şeyleri kâçırır. Belâ imtihânı sâbırlâ, nimet imtihânı şükürle kâzânılır. âllâh seni özgür bırâkmışken, bâşkâsının kölesi olmâ. Hz. âli âklın âbdesti ilim ile gönlün âbdesti âşk ile âlınır. Hz. âli Kâinâttâ en yüksek hâkikât imândır, imândân sonrâ nâmâzdır. Kâfire kârşı Elif gibi dimdik âllâh’â kârşı Vâv gibi eğilirim. Görmeden sevilir mi seviliyor işte, sâlât ve selâm sânâ yâ Resulâllâh. Hiçbir âcı, cehâletten dâhâ fâzlâ zâhmet verici değildir. Hz. âli İşlediğiniz günâhlârı gizlediğiniz gibi, yâptığınız iyilikleri de gizleyiniz! âllâhtân gelene râzı olursâk âllâh dâ bizden râzı olur. Mevlânâ İbâdet bir kuş olsâydı, şüphesiz onun kânâtlârı nâmâz ve oruç olurdu. âllâh bir kulu severse yâlvârmâsını dinlemek için onu sıkıntı verir. Tek kurtuluşumuzun Duâm. Seni yüreğimden dilime düşürene hâmd olsun. Sevmek bu kâdâr güzelse Kim bilir sevmeyi yârâtân ne kâdâr güzeldir. Bütün insânlâr günâh işler fâkât günâh işleyenlerin en hâyırlısı tövbe edenlerdir. Benim ümmetimin dilleri sussâ dâhi hâlleri İslâm’ı konuşur. Hz. Muhâmmet Bânâ yâkın olânlâr soyumdân gelenler değil, yolumdân gelenlerdir. Hz. Muhâmmet Bâzen bir çıkış yolu bulâmâz dolânır durursun, sen âllâh’â yönel yol seni bulsun. Mâzlumlârın dünyâsındâ kıyâmet kopârken zâlimlerin yâstığınâ râhâtlık verme âllâh’ım. Çâresizlik âllâh’tân gelen en güzel işârettir, duânın vâktinin geldiğini gösterir. Geceler uzundur, onu uyuyârâk kısâltmâ. Gündüzler âydınlıktır, onu günâhlârınlâ kârârtmâ. Her günü son günün olâcâkmış gibi yâşâ çünkü onlârdân biri son günün olâcâk. Sizin dâvrânışlârınızâ bâkıp dâ Müslümânlığâ Özenen kimseler yoksâ imânınızı gözden geçirin. İki şeyi âslâ unutmâ. âllâh’ı ve ölümü. İki şeyi de unut! Yâptığın iyiliği ve gördüğün kötülüğü. Yâ Hâdî! Sensin kâlplerimize Hâk yolunu gösteren. İnâyetini kâr eyle bize, hidâyetini yâr eyle bize. âllâh’ım Gönlümde olânı hâkkımdâ hâyırlı eyle Hâkkımdâ hâyırlı olânlârı dâ gönlüme râzı eyle. Emeksiz zengin olânın, kitâpsız bilgin olânın, sermâyesi din olânın, rehberi şeytân olmuştur. Yunus Emre Ey gönül! Sen sen ol, kimsenin gönlünü yıkmâ. Dikenin ucunâ çık dâ edep çizgisinden çıkmâ. Mevlânâ Ne imtihânlâr misâfir ettim bir bilsen hiç hesâptâ yokken, iyi ki âcımı hâfifletecek duâlâr ezberlemişim küçükken. Ölüm geldiğine mâl dâ gider mülk de gider, eş gider dost gider âmâ imân kâbre bizimle berâber girer. İslâm’ı hâyâtlârınâ tâtbik etmekten üşenen kâvim Bosnâ Hersek’in belâsınâ uğrâr. Mâhmut Ustâosmânoğlu Yâ râbbi, yüreği yânmış, gözyâşlârı içine âkmış, ümitleri zordâ olân tüm insânlârâ ümit, sâbır ve ferâhlık ver.

Yorumlar

Popüler Sözler

Teyzeden Yeğene Doğum Günü Mesajları - www.esozlerim.info

Görümceye Doğum Günü Mesajları - www.esozlerim.info

Yengeye Doğum Günü Mesajları - www.esozlerim.info